Mänskliga Rättigheter med Heder i fokus

Den lilla pojken håller hårt i sin systers hand. Inte av rädsla och inte av kärlek. Den finns där, kärleken, men idag håller han i något annat. Idag håller han i hedern. Pappas ord från kvällen innan ekar högt i huvudet.

– Det är upp till dig att försvara familjens heder i min frånvaro. När jag är borta är du mannen i familjen, så det är upp till dig att vakta din syster. Du måste se till att din syster inte går över gränsen. Håll pojkarna borta från henne och henne från dem. Tala om för mig vad som händer.

Han kramar om hennes hand. Klumpen i magen blir större för varje steg.

Igår blott 8 år, idag en man. Idag en ofrivillig förtryckare. Imorgon, vem vet vad som händer imorgon.

mänskliga rättigheter frihet

Isabell sitter och äter middag med sin familj. Plötsligt vibrerar telefonen i fickan. Hon tar upp den, läser sms:et och stoppar undan den igen.

Isabells pappa kan inte låta bli att se hur hon skiner upp och säger.

– Oj vad glad du blev. Vem var det?

– ­Det var Josef, jag ska träffa honom om en stund.

– Josef!!

Utbrister hennes pappa.

– Nej Isabell, det här har vi pratat om! Du får umgås med de där invandrarna i skolan men du vet att du inte får träffa de efter skolan! Jag vill inte veta av något sådant.

– Men pappa han…

– Nej! Det är slutdisskuterat.

mänskliga rättigheter

Bröllopsfesten är över. Paret ligger i sängen och tittar upp mot taket. Ingen av dem säger något.

– Vad ska jag göra nu? Tänker han.

– Hon kan ju inte ens titta på mig. Det är ju inte mitt fel. Jag ville inte det här heller, kan hon inte förstå det? De tvingade mig lika mycket som henne.

Jag vet att hon hellre skulle vilja vara med honom men vad ska jag göra? Det är så här det funkar, det har alltid varit så. Vafan skulle jag gjort?

– Imorgon tar jag mitt liv. Tänker hon och blundar.

– Imorgon tar jag mitt liv.

mänskliga rättigheter gifta

Tegelbruket tar nu sitt ansvar inför ett av våra samhällsproblem, nämligen hedersrelaterade begränsningar & våld. Enligt Ungdomsstyrelsens kartläggning riskerar 70 000 ungdomar att bli gifta mot sin vilja. Mörkertalet över ungdomar vars möjligheter är begränsade utifrån en meningsfylld fritid till valet av partner är mycket större.

På Tegelbruket vill vi härmed agera adekvat inför det förtryck som drabbar individer inom hederskulturer. Vi vill även stå upp mot den rasism som på samma sätt förhindrar människor att leva sitt liv i enlighet med de mänskliga rättigheterna.

Tegelbruket vill på sikt bli en del av den plattform där allmänheten, myndigheter och skola kan inhämta information gällande hedersrelaterade kulturer, begränsningar och våld. Vi vill bli en plats där du kan få en djupare insyn över hur det är att leva i en sådan kultur samt få en bakgrund till varför det i modern tid fortfarande lever vidare. Vi vill bli den bro från vilket samhället sträcker sig till individen och familjen. Bron mellan kulturella skyldigheter till dina mänskliga rättigheter.

Vill du veta mer?