KFUM Örebro Frisbee

KFUM Örebro Frisbee

Idén till frisbeen föddes i mitten av 1900-talet på Frisbie Bakery i Bridgeport, USA, där några sommarjobbande ungdomar roade sig med att kasta pajformer till varandra. Före varje kast skrek de ”Frisbee” för att varna för det flygande föremålet. Det var dock inte förrän Fred Morrisson lanserade discen i plast som man ansåg frisbeen som formellt uppfunnen.

Idag är frisbeen organiserad i ett 30-tal länder och ökar alltjämt i storlek. Vår klubb bildades 1974, och är Sveriges äldsta frisbeeförening. Det ursprungliga namnet var SFMSC, som står för de latinska orden Societas Frisbia Myron Scholae Carrolinae, vilket fritt översatt betyder Frisbeesällskapet Myron Karolinska skolan. Idag är SFMSC en delförening i KFUM Örebro varpå namnet nu är KFUM Örebro Frisbee SFMSC.

Idag har vi cirka 150 medlemmar varav de flesta är engagerade inom ultimate- och discgollfgrenarna. Inom ultimaten är utomhussäsongen den största då vi är verksamma med både herr- och dam- och juniorlag. Både herrar och damer spelar i den högsta serien. Ultimatelagen är spridda över stora delar av Sverige och avstånden gör att vi träffas vid färre men intensivare tillfällen än i andra sporter. På senare år har även antalet discgolfare inom klubben ökat mycket. Numera är banorna i Hästhagen och Brickeberg välbesökta på sommaren.
KFUM Örebro är den klubb som genom tiderna rönt de största framgångarna av alla ultimatelag i de Svenska Mästerskapen. Herrarna har tagit hem SM titeln hela 13 gånger och damerna 5 gånger. Det är inte bara i Sverige som KFUM Örebro är aktiva. Klubben har deltagit vid flera EM och VM. Herrarna har varit bäst i Europa hela fem gånger och damerna har som bäst nått en fjärdeplats. I VM-sammanhang är frisbeens ursprungsland USA fortfarande det rådande, men Sverige ligger som god.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om KFUM Örebro Frisbee vänligen besök vår hemsida.